Rate this post

Przepis na śniadanie – wegańskie pancakes z bananem

Przepis na śniadanie – wegańskie pancakes z bananem
Rate this post

Pancakes/pankejki/pankejks to klasyczne amerykańskie naleśniki, które są mniejsze i grubsze od tych znanych nam naleśników. Ich wnętrze powinno być puszyste, rozciągliwe, sprężyste, a jednocześnie delikatne. Pancakes są puszyste i dlatego szybciutko wchłaniają np. syrop klonowy, z którym zazwyczaj się je podaje na śniadanie.

Składniki na około 20 sztuk:

  • 3 dojrzałe banany,
  • 1 i 1/4 szklanki mąki orkiszowej/mąki typu 720/mąki pełnoziarnistej,
  • 3/4 szklanki napoju roślinnego,
  • 1 łyżka oleju,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • szczypta soli,
  • opcjonalnie: plasterki banana, borówki.

Według upodobań można też użyć: cukru pudru do dekoracji; syropu klonowego, syropu z agawy, miodu, syropu daktylowego lub innego ulubionego słodkiego syropu; kawałków owoców (w tym przypadku są to banany i borówki); czekoladę – ogólnie czego dusza zapragnie.

Przygotowanie placuszków wygląda następująco:

Mokre składniki

Zaczynamy od tego, że do wysokiego naczynia wlewamy 3/4 szklanki napoju roślinnego, 2 łyżki soku z cytryny i 1 łyżkę oleju – całość lekko mieszamy.

Suche składniki

Drugim krokiem jest dodanie 3 obranych bananów (pamiętając o tym żeby zostawić kilka plasterków do przyozdobienia, jeśli chcemy), 1 i 1/4 szklanki przesianej mąki, 2 łyżeczek proszku do pieczenia i szczypty soli.

Do połączenia ze sobą składników i zblendowania wszystkiego nada się blender ręczny, ale również mikser. Na umieszczoną wcześniej na palnik patelnię, która zdążyła się już wystarczająco nagrzać, wylewamy porcje ciasta. Kiedy pojawią się na nim pęcherzyki powietrza, możemy przewrócić je na drugą stronę. Placuszki smażymy aż przyrumienią się na złoto.

Porada: robiąc tradycyjne naleśniki mówi się, że ten pierwszy zwykle jest nieudany. Przy robieniu pancakes jest podobnie, jednak kiedy zabieramy się do ich robienia możemy na początku wylać na patelnię porcję tylko na jednego ,,placuszka”, wówczas smażymy go na małym ogniu nie spiesząc się i nie zwiększając ognia. Po jego usmażeniu przyglądamy się mu uważnie i jesteśmy w stanie ocenić czy trzeba dodać do ciasta trochę więcej mąki czy napoju roślinnego.

0 0 vote
Article Rating

Podobne artykuły

Subscribe
Powiadom o
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
0 0 vote
Article Rating
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x